google27eaa3905ca3fee3.html

Dnes sa u nás hovorí o zdravej výžive častejšie ako v Anglicku o počasí. Podobnou témou sú aj očisty organizmu. Najmä na jar a v lete sa takmer v každých novinách môžete dočítať o očistných kúrach, ktoré vedú k ozdraveniu organizmu. Píše sa o nich v príručkách zdravej životosprávy, očistnú kúru odporúčajú mnohí laici aj odborníci. Ľudoví liečitelia sú tiež jej priaznivci. Napriek všeobecnej obľube treba aj v tomto prípade byť opatrní. Zaručený a pre každého stopercentne platný recept na nič na svete neexistuje. Úplne neškodný jedálny lístok, ktorý organizmus prečistí, môže naordinovať iba odborník na výživu (a tých nie je až tak veľa). Inak je lepšie vsadiť na vhodnú životosprávu a neriskovať niektoré drastické očistné kúry, najmä ak nemáte zdravie úplne v poriadku. A ešte horšie je, spoliehať sa na vitamíny v tabletkách.

BYLINKOVÁ KÚRA – Organizmus ju ocení aspoň dvakrát ročne. Podporí činnosť obličiek, pečene, žlčníka, tráviacej sústavy a dodá organizmu dôležité stopové prvky, vitamíny a enzýmy. Vhodné sú čaje zo zmesi čerstvej žihľavy, púpavových listov a korienkov, skorocelu, a prasličkovej vňate. Treba piť štvrť litra nálevu denne aspoň desať dní za sebou. Proti pitiu bylinkových čajov namiesto čierneho čaju nemajú odborníci námietky. Musíme však poznať ich zloženie, pretože odvar z niektorých bylín môže byť vo väčšom množstve škodlivý. V ideálnom prípade je čajová kúra súčasťou racionálnej a pestrej stravy. V prípade pôstu prichádza k strate bielkovín v tele a ak mu nedodávame bielkoviny v potrave, začne využívať bielkoviny svalov a iných orgánov. Okrem toho je potrebné dopĺňať aj množstvo tekutín. Ženy po menopauze by mali popri bylinkovej kúre prijímať, dostatočné množstvo potravín bohatých na vápnik. Môžu trebárs zvýšiť príjem maku, či sezamových semien. Pozor na alergiu.

*

Tip vydavateľstva Eugenika

*

Pôst – Pečeň priemerne žijúceho stredoeurópana je dosť často zanesená jedmi. Preto je dôležité pár razy v roku posilniť imunitu a očistiť pečeň. Účinná je niekoľkodňová hladovka, počas ktorej vypijeme dva-tri litre mierne slanej vody alebo pí vody, ktorá obsahuje železnato – železitú soľ , čím pripomína zloženie tekutín nášho tela. Jedno až trojdňový pôst zdravým ľuďom a ľuďom s nadváhou neuškodí, ale bezprostredne po ňom by mali nasledovať ďalšie opatrenia – zníženie energetickej hodnoty prijímaných potravín, zvýšený prísun vlákniny v strave, dostatočný príjem prirodzených vitamínov. Hladovka je pre unavený organizmus dodatočnou záťažou, a nedostatok živín sa môže podpísať na znížení obranyschopnosti a zvýšení únavy. Treba si uvedomiť, že dlhodobý pôst bez lekárskeho dohľadu môže byť škodlivý a dokonca nebezpečný, napríklad kvôli zníženej hladine draslíka v tele, ktorá sa prejaví bolesťami hlavy a rozhodne by sa doňho nemali púšťať chorí ľudia. Lekári varujú najmä pred množstvom ľudí, ktorí majú latentne cukrovku a vôbec o tom nevedia, počas hladovky sa môže ich stav skomplikovať. Odborníci predpokladajú, že na Slovensku je o 30% vyšší výskyt cukrovky ako je počet liečených pacientov.

NEBEZPEČNÉ VITAMÍNY – Aj vitamíny môžu byť nebezpečné. Únavu a čas keď na nás niečo lezie a ešte nevieme čo, často premáhame kilogramami pomarančov, citrusov a banánov, jabĺk. Je to síce múdre a ak k tomu pridáme ešte prírodné ovocné šťavy aj účinné, ale … Vitamíny náš organizmus nepochybne potrebujú, najmä vitamín C. Pomaranče však obsahujú aj sacharidy. Okrem toho môžu prekysliť organizmus, nadmerné množstvo vitamínu C sa v tele mení na kyslinu šťaveľovú, z ktorej môžu vzniknúť obličkové kamene. Preto je nutné pridať aj ďalšie tekutiny (najmä vodu). Veľké množstvo ovocných štiav môže takisto podráždiť sliznicu a u citlivých ľudí dokonca vyvolať alergiu alebo vyrážky. Samotná konzumácia ovocia organizmu dlhodobo určite nestačí a preto ju treba doplniť celozrným pečivom alebo cestovinami. Ideálnym riešením pre krásu a zdravie je pravidelné užívanie prírodných vitamínov a dostatok vody. Môžeme napríklad počas celého roka začínať deň pohárom pí vody, či šungitovej vody, do ktorej sme pridali šťavu z jedného pomaranča a lyžičku medu. Prírodné či umelé? Ešte pred pár rokmi považovali lekári vitamíny za zázrak, bez ktorého nemôžu dobre pracovať naše orgány a systémy ( hoci dodnes sa nevie ako vlastne vitamíny v tele pôsobia), teraz je už jasné, že ani s nimi sa to nesmie preháňať. Ich nadbytok môže byť nebezpečný. Netýka sa to ani tak vitamínov prírodných, ktoré dostávame do tela v primeranom množstve z potravín, ale najmä tých z tabletiek, ktorými sa dnes kŕmia milióny ľudí na svete. Najmä pri diétach siahajú ľudia po vitamínoch, ktoré sa dnes bežne nazývajú potravinovými doplnkami. A média za účinnej pomoci reklamného trhu ich v tom podporujú. Vedecky sa však dokázalo, že účinnosť týchto prípravkov je minimálna. Posledný výskum amerických vedcov, ktorý mal potvrdiť, že napríklad beta-karotén je účinný v boji proti niektorým druhom rakoviny potvrdil, že syntetický vitamín nemal nijaký kladný účinok pri liečbe. Účinný je iba ten z naozajstnej mrkvy. Pozrime sa na vitamíny zblízka

Vitamín A – retinol je životne dôležitý pre delenie buniek, pre rast, pre dobrý zrak tým, že hrá hlavnú úlohu pri premene svetla na elektrické signály. Udržuje v poriadku naše sliznice a posilňuje imunitný systém. Jeho trvalý nedostatok môže viesť až k slepote. Nadmerné množstvo vitamínu A však môže spôsobiť otravu, hrubnutie sliznice maternice a tým neplodnosť, alebo potrat. Počas tehotenstva spôsobuje defekty ešte nenarodených detí. Poškodzuje obličky – sprievodný znak žltá farba pleti a vypadávanie vlasov, šupinatá pleť, vyrážky, únava. Mimoriadne nebezpečný vo forme betakaroténu je pre fajčiarov. Medzinárodný výskum, ktorého sa zúčastnilo 29 000 fajčiarov, potvrdil, že ak denne užívali viac ako 20 mg beta-karoténu vzrástlo u nich nebezpečenstvo vzniku rakoviny o 16%. Zaujímavé je, že tento výskum mal potvrdiť, že beta –karotén zabraňuje vzniku rakoviny pľúc. Preto sa výskum kontrolne zopakoval v iných krajinách, kde sa ho zúčastnilo 20 000 fajčiarov. Výsledok sa opäť potvrdil. Percento rizika vzniku rakoviny sa zvýšilo na 28%. Podľa istej skupiny vedcov je neškodná dávka umelého beta – karoténu 3 miligramy denne. Prírodný beta-karotén sa nachádza najmä v žltých a oranžových plodoch ovocia a zeleniny , ale aj v špenáte a v keli. Najviac ho obsahuje pečeň. Nadmerná dávka môže poškodiť plod v tele matky, preto sa neodporúča tehotným ženám jesť veľa pečienky. Najjednoduchšie ho získame zo surovej mrkvy, vo vajciach, v plnotučných mliečnych výrobkoch. Je rozpustný v tukoch.

Vitamín B Vitamínov B je celá skupina. Podporujú rast, zlepšujú činnosť našej nervovej sústavy a pomáhajú pri trávení. V prirodzenej forme ich môžeme získať najmä z pivovarníckych kvasníc, výrobkov z celozrnnej pšenice, orechov, strukovín, vločiek, mlieka, rýb, žĺtka. 1-1,5 mg denne je primerané množstvo, ktoré nášmu organizmu prospieva. Predávkovanie vedie k poruchám spánku, akné, svrbeniu, k lámaniu nechtov. Vysoké dávky v čistej podobe, v akej sa nachádza v tabletkách môžu podľa talianskych vedcov viesť k rakovinovým procesom. V súčasnosti sa zisťuje prečo.

Vitamín C – Patrí medzi prvé objavené vitamíny. Už v roku 1747 bol dokázaný jeho účinok v boji proti skorbutu a následnému vypadávaniu zubov. Neskôr sa dokázal jeho blahodárny účinok pri posilňovaní imunitného systému. Z prírodných zdrojov ho získavame najmä z ovocia. Významným zdrojom sú však aj zemiaky a kapusta, paprika, paradajky, petržlen a paštrnák. Zaujímavé je, že v tele všetkých živočíchov okrem moriek, ľudoopov a ľudí sa vytvára samovoľne. Jeho najvýznamnejšou vlastnosťou je, že pôsobí proti vzniku nádorových ochorení a pomáha pri hojení rán. Znesiteľná dávka je denne 60 miligramov, v prípade chorôb z prechladnutia je možné zvýšiť ju na denný prísun 500 miligramov, ale iba raz denne a maximálne tri dni. Predávkovanie vitamínom C vedie k vzniku ľadvinových kameňov, k hnačkám, k zvýšenému močeniu, vyrážkam. Môže tiež poškodiť priamo DNA, čo prispieva k vzniku rakoviny a môže spôsobiť predčasné starnutie.

Vitamín E – Dlho bol označovaný za vitamín mladosti, posilňujúci mozog, zaručujúci krásnu pleť, odstraňujúci krvné zrazeniny. Fínsky vedci aj v jeho prípade dokázali, že pre fajčiarov je mimoriadne nebezpečný. Už 50 mg denne prináša 50% riziko vzniku mozgovej mŕtvice. Naopak u nefajčiarov približne také množstvo významne znižuje pravdepodobnosť mozgovej príhody. Francúzski vedci odporúčajú maximálnu dennú dávku 40mg, ale až vo vyššom strednom a v staršom veku. Nezničte si zdravie Hoci uvádzané množstvá sa dajú získať z jedla len veľmi ťažko, odporúčajú vedci a lekári využívať najmä prirodzené zdroje vitamínov. A ak už neviete žiť bez potravinových doplnkov( už existuje aj takáto závislosť) potom vám radíme výrazne znížiť odporúčané dávky uvedené na obaloch. Tajomstvá prenikania a vzájomného pôsobenia vitamínov v našom tele vedecký svet ešte len odhaľuje, preto musíme byť dvojnásobne opatrní, aby sa nestalo, že v mene zdravia si zdravie zničíme.

 *

O očiste a detoxikácii nájdete viac tu :  G.  Malachov – Očista tela a správna výživa a Totální detoxikace

*

(Prečítané 2 522 krát, 1 dnes)

Comments are closed.