google27eaa3905ca3fee3.html

Top_view_of_a_dandelionV tomto období sa na poliach, lúkach, lesných čistinkách, ale i v obývaných zónach objavujú žlté kvietky, ktoré mnohí považujú za burinu. Čoraz viac ľudí si však uvedomuje, že za nenápadnou rastlinkou sa ukrýva mocná kvetina, ktorú pokojne možno nazvať „kráľovnou bylín“. Pomáha pri desiatkach ochorení – fyzických aj psychických. Reč je o obyčajnej, a predsa takej neobyčajnej púpave (pampeliške).

Pochádza pravdepodobne z Grécka a jej účinky boli známe i našim predkom. Starí arabskí a indickí lekári predpisovali púpavové esencie pri problémoch so žlčníkom aj obličkami. Azda najväčší obdiv získala v 17. storočí, keď ju bylinkári odporúčali na každý neduh. A rastlinka skutočne zaberala. Počnúc prechladnutím či svrbením kože, končiac vredmi, hepatitídou, či dokonca zákernou rakovinou.

O púpavách kolujú aj mnohé legendy – spojené s ich vznikom. Podľa jednej z nich sa v každom žltom kvietku ukrýva víla. Pred tisíckami rokov obývali našu planétu drobní škriatkovia a hravé víly. Čoskoro ich harmonický život narušil zrod človeka. Pre maličkých tvorov nastali ťažké chvíle, pretože hynuli pod nohami ľahostajných ľudí. Rozhodli sa preto, že si odejú žlté háby, aby boli ľahšie viditeľní.

Iná legenda hovorí o mrzutom starcovi, ktorý našiel na konci dúhy divotvorné vrece plné zlata. Poklad si však chcel nechať iba pre seba. Počas púte domov mu vak prehryzla škodoradostná myš a keďže si to nevšimol, všetky dukáty mu postupne vykĺzli von. Doma s hrôzou zistil, že po zlate ani chýru, ani slychu, a tak sa poň vrátil. Mince však medzitým škriatkovia premenili na zlatisté kvety, aby sa z nich mohli tešiť a radosť všetci ľudia, nielen starý lakomec.

Či už týmto legendám veríte, alebo nie, jedno je isté – púpavy majú blahodarné účinky na zdravie človeka. Z byliniek sa konzumujú listy, kvety a korene. Stonky (stvoly) sú tiež jedlé, vhodné sú pri cukrovke a problémoch s pečeňou. Jarné korene bývajú sladké a majú vyšší obsah fruktózy, jesenné sú horké a údajne majú silnejšie uzdravovacie schopnosti.

Ak sa rozhodnete nazbierať si púpavu vo vlastnej réžii, veľkú pozornosť venujte sušeniu:

  • Listy – zviažte ich gumičkou alebo povrázkom a zaveste na suché miesto. Usušené lístky uložte do sklenenej nádoby, vydržia tam približne dva roky.
  • Korene – poriadne ich oškriabte, rozdeľte na malé pásiky, aby dužina vyschla, a položte na suché a dobre vetrané miesto. Korene schnú asi dva týždne. Potom ich naložte do sklenej nádoby. Vydržia vám zhruba rok.

Účinky púpavy:

  • akné: koreň
  • angína: list, koreň
  • alergie: list, koreň
  • bolesti hlavy: koreň kvet
  • celulitída: list, koreň
  • depresia: koreň, kvet
  • dna: koreň
  • hemoroidy: koreň
  • hepatitída: koreň
  • kandidóza: list, koreň
  • mononukleóza: list, koreň
  • nespavosť: list
  • obezita: list, koreň
  • plynatosť: list, koreň
  • srdcové problémy: list, koreň
  • zápaly močových ciest: list, stonka
  • žltačka: koreň

Príprava púpavového čaju

Na jednu šálku liečivého „moku“ potrebujete asi 10 gramov sušených listov alebo 30 gramov listov čerstvých. Ak si chcete pripraviť silnejší nápoj, bylinky vložte do sklenenej nádoby, zavrite ju viečkom a nechajte lúhovať celú noc. Ráno preceďte cez sitko a popíjajte.

  • Existuje aj rýchlejšia metóda – bylinky vložte do krčahu a pridajte pol litra horúcej vody. Vylúhujte aspoň 20 minút.
  • V prípade, že si chcete dopriať kvalitnú púpavovú kúru, čaj si varte 6 až 8 týždňov dvakrát ročne.
  • Vyrobte si jedinečnú púpavovú kozmetiku

Bylinkový kúpeľ na suchú alebo ekzémami poškodenú kožu

Do vane s horúcou vodou vsypte 2 polievkové lyžice sušených púpavových listov. Doprajte si kvalitný relaxačný kúpeľ.

Púpavové hydratačné a čistiace mlieko

Potrebujete 125 ml čistej vody, 3 lyžice kvetov červenej bazy, 2 lyžice púpavových lístkov a pol šálky mlieka.

Vodu priveďte k varu. Zalejte ňou bylinky, zamiešajte a nechajte lúhovať 12 hodín. Pridajte mlieko, pretrepte a lúhujte ďalšie dve hodiny. Neskôr preceďte a uložte do chladničky. Jemnú tinktúru aplikujte na pokožku vatovými tampónmi.

Voda z púpavových kvetov na zosvetlenie pehavej pokožky, materských znamienok či stareckých škvŕn

Potrebujete šálku čerstvých rozvitých kvietkov púpavy a pol hrnčeka pramenitej vody. Do hrnca nalejte vodu s kvetmi a varte na miernom ohni asi 30 minút. Vodu preceďte a uložte v sklenenej fľaši do chladničky. Nanášajte na pokožku pomocou tampónov alebo jemnej handričky.

Vyskúšajte recepty z púpavy:


Dandelion in Zombieskogen, Västertorp (Stockholm, Sweden)

Autor článku: Peter Németh
Viac informácii nájdte tu – Svet pozitívnej mágie – www.yntirdah.webnode.sk


Súvisiace články:


Tip našej redakcie na knihu:

Mateří kašička a propolis

Materská kašička je jedným z najzáhadnejších prírodných produktov. Obsahuje veľké množstvo komponentov, ktoré vytvárajú výživnú zmes s jedinečnými vlastnosťami. Úplné zloženie materskej kašičky ostáva tajomstvom; napriek tomu sa s pomocou tohto neznámeho komponentu dajú liečiť aj tie najťažšie choroby. Naša unikátna príručka podáva pekne pokope všetko o materskej kašičke: jej vlastnosti, účinky, kontraindikácie, dávkovanie aj spôsoby a formy užívania (prípravky, masti, čípky a rôzne recepty) pri konkrétnych chorobách či problémoch.

Propolis je ďalší zaujímavý včelí produkt. Popisujú sa tu jeho vlastnosti a zloženie, liečebné účinky a zásady správneho používania. Ďalej i to, ako si pripraviť propolis v domácich podmienkach, ako aj recepty na prípravky z propolisu (napríklad propolisový extrakt či med s propolisom) a návod na ich použitie pri konkrétnych ochoreniach.

Keďže neoddeliteľnou súčasťou takto zameranej publikácie sú recepty s propolisom a liečivými bylinami, zaverečná časť knihy pojednáva o základných zásadách naturopatie. Užitočnou pomôckou je aj obsiahly register chorôb, pričom ku každej chorobe je priradený zoznam účinných liečivých bylín.

Pôvodná cena: 7.60 EUR, Naša cena: 6.84 EUR, Zľava: 10.00 %


(Prečítané 12 339 krát, 1 dnes)
 

2 Responses to Božia bylinka, do ktorej sa zamilujete. Čistí črevo, vyháňa parazity, lieči srdce, zaháňa depresie

  1. Zbyněk Mlčoch píše:

    Dobrý den.
    Ve článku je nesprávný údaj, že „stonky pampelišky jsou nejedlé.“
    Nejde o stonky (z těch rostou listy), ale o STVOLY a hlavně jsou jedlé. Jí
    se stejně jako jisty a mají dobrý vliv na cukrovku a nemoci jater. Informace
    je poměrně hrubě zkreslená.

    Mléko z pampelišek se na bradavice moc nepoužívá, jsou jiné, mnohem
    účinnější bylinky, které účinkuji na toto virové onemocnění.

    Pokud Vám záleží na přesnosti informací, zvažte úpravu výše uvedených faktů.

    S pozdravem Zbyněk Mlčoch

  2. Marta Holá píše:

    Tak aj ja sa pridám ku komentáru o stonkách. Už som ich v živote zjedla veľa a zatiaľ mi nič nebolo. Aj keď som sa cítila všelijako, keď som ich jedla 1. krát. Bola som pod vplyvom povery, že tá biela tekutina, ktorá z nich po odtrhnutí vyteká je jedovatá. V knihe od Trebenovej som čítala, že je dobré jesť stonky na niektoré choroby,a keďže s Trebenovej vedomosťami mám dobré skúsenosti, tak som to riskla… a žijem:-) Trebenová odporúča zjesť 10 stoniek denne po 14 dní. Niekde inde, neviem kde, som čítala,že stonky (teda tie stvoly) naozaj obsahujú nejakú látku, ktorá dráždi tuším žalúdok, ale množstvo stoniek, ktoré by človek musel zjesť, aby mu bolo naozaj zle, bolo veľmi veľké.