google27eaa3905ca3fee3.html

Kapha je energia, ktorá spája jednotlivé bunky nášho tela a dáva telu štruktúru. Kapha tiež všetkým častiam a systémom tela dodáva vodu, premasťuje kĺby, zvláčňuje kožu a podporuje imunitu. Keď je v harmónii, prirodzene v nás podnecuje lásku, pokoj a odpustenie. Kapha sa nachádza v každej jednej bunke nášho tela, avšak v určitých častiach či orgánoch dominuje. Miestami kde kapha prevláda sú hrudník, hlava, krk, kĺby, horná tretina žalúdku a tukové tkanivo. Jej zvýšenie teda bude viditeľné najprv na týchto miestach. Bežné kaphové problémy sú pocit chladu, bledosť, pocit ťažkosti, svrbenie, mastná koža, neschopnosť stráviť jedlo, znížený apetít, opuchy, “oblievanie” potom, pomalé reakcie, zadržiavanie vody, zahlienenosť a produktívny kašeľ.

Kapha dóša je ťažká, tupá, chladná, mäkká, mastná, lepkavá, viskózna, tekutá, nepohyblivá a hutná. Ako sme už spomínali v minulých častiach, narušenie akejkoľvek dóši nastáva vtedy, ak do nášho života zavádzame príliš často alebo príliš veľa takých istých vlastností ako má daná dóša – či už v podobe jedla, nápojov, športu, typu práce, podnebia atď.

Faktory vedúce k narušeniu kaphy

Kapha sa veľmi rýchlo dostane do nerovnáhy ak máme vo zvyku spať počas dňa, jesť a piť príliš veľa studeného, sladkého, slaného, slizkého, ťažko stráviteľného, mastného a vysmážaného; jesť veľa rýb, mäsa a mliečnych výrobkov a taktiež produkty zo sezamu. Ďaľšou hlavnou príčinou je, ak si po jedle ideme “schrupnúť”. Nadmerný spánok a nedostatok pohybu, pripútanosť a lakomosť, a taktiež zimné a jarné obdobie sa tiež podieľajú na jej zvýšení.

Kaphu vyrovnávajúci životný štýl

Človek by mal udržiavať vyvážený stav kaphy zavádzaním opačných vlastností do svojho každodenného života:

Pohyb, pohyb a znova pohyb! Kapha je prirodzene nepohyblivá, takže v prípade že dôjde k jej zvýšeniu, prejavuje sa ako lenivosť, neschopnosť “rozhýbať” sa, pomalé myslenie a spomalený metabolizmus. Kaphoví ľudia by sa preto neustále mali snažiť byť aktívni, pracovití, a prijímať výzvy ktoré k nim prichádzajú. Mali by do života zavádzať nové aktivity a učiť sa nové veci. Šport, namáhavá práca, lúštenie krížoviek, rôzne koníčky, čítanie kníh, ísť neskôr spať a skoro ráno vstávať, udržiavajú kaphových ľudí v dobrej kondícii. Aktívny životný štýl a menej spánku zvýši ich metabolizmus a slúži ako prevencia pred obezitou, cukrovkou a depresiou, ku ktorým sú tak náchylní. Najvhodnejšie druhy športu sú jogging, rýchla chôdza, skákanie a súťaživé druhy športu. Ráno by si mali zacvičiť aktívne jógové cviky, po ktorých by mala následovať bhastrika a kapala bhati pranayama.

Kaphoví ľudia majú často hrubý biely povlak na jazyku – čo je znakom narušeného trávenia a nahromadených nestrávených zvyškov potravy v tráviacom trakte. Preto by si mali svoj jazyk pravideľne, každé ráno oškrabať a uvariť si zázvorový čaj, ktorý tieto zvyšky potravy pomôže vytráviť. Pravideľným zvykom by tiež mala byť džala néti – premytie nosných dutín slanou vodou, ktorá z nich odstráni nahromadený hlien. Aspoň 10 minút pred sprchovaním by si mali kaphoví ľudia aspoň 10 minút na sucho premasírovať celé tele.

Nechať ísť” – je to práve lepkavá a viskózna kvalita kaphy ktorá u kaphových ľudí vytvára tendenciu k prílišnej pripútanosti a lakomosti. Kaphoví ľudia tiež majú tendenciu byť príliš sentimálni a závislí na svojich priateľoch, deťoch či partneroch. Mali by sa preto snažiť dať ľuďom okolo seba viacej slobody, pustiť do svojho života nových ľudí a zbaviť sa všetkých tých nahromadených vecí v pivnici, ktoré “možno jedného dňa budú potrebovať”.

Stravovacie doporučenia

Kaphoví ľudia by mali vynechať raňajky, jesť skorý obed ako hlavné jedlo dňa a večeru by mali mať ešte pred šiestou.Jedlo by malo byť ľahko stráviteľné, teplé, a dobre okorenené.Najvhodnejšie chute pre kaphu sú horká, trpká a štipľavá. Sladkým, slaným a kyselým jedlám by sa mali vyhýbať. Najdôležitešie však je, že sa budú vyhýbať maškrteniu medzi hlavnými jedlami. Mali by sa jeden deň do týždňa postiť, to znamená byť len na zeleninovo-ovocných šťavách, teplej vode, či bylinkových čajoch. Kaphoví ľudia sú tiež majú tendenciu “zajedať” svoje emócie. Keďže by nemali jesť medzi hlavnými jedlami, v momente ako príde chuť na maškrtenie, by sa mali ísť poprechádzať.

Ako sme už spomínali na začiatku, kaphoví ľudia by sa mali vyhýbať mastným, vysmážaným jedlám a mäsu, avšak malé množstvo ghí je veľmi vhodné na povzbudenie trávenia a metabolizmu. Taktiež malé množstvo horčičného, slnečnicového či olivového oleja sú na varenie vhodné. Zahrievajúce korenia ako je kajenské korenie, kurkuma, asafoetida, zázvor, klinčeky, kumín, horčičné semiačka a cibuľa môžu byť použité v hojnom množstve na podporujú trávenia a metabolizmu.

Tí, u ktorích kapha v konštitúcii prevažuje by mali jesť menej obilnín než tí, u ktorých prevažuje pitta či váta, a to preto, lebo obilniny sú uzemňujúce. Medzi vhodné obilniny patria pohánka, ovos, kukurica a proso. Strukoviny celkovo sú pre kaphu vhodné. Vhodné druhy ovocia sú jablká, marhuľe, bobuľové plody, čerešne a granátové jablko. Banány, avokádo, citróny a slivky sú pre kaphu nevhodné. Najvhodnejšie druhy zeleniny sú špargľa, varená repa, tekvica, brokolica, kapusta, varená mrkva, reďkovka, šalátová zelenina a zemiaky.

Čo sa týka nápojov, kaphoví ľudia by sa mali vyhýbať nadmernému príjmu tekutín a taktiež studeným či ľadovým nápojom. Horúce bylinkové čaje, ako zelený čaj, zázvorový čaj alebo škoricový čaj sú pre kaphu najvhodnejšie. Ak majú problém s nadváhou, šálka teplej vody so šťavou z pol limetky, lyžičkou medu a desiatimi kvapkami jablčného octu pomôže nadbytočný tuk zo systému odstrániť.

Farby a drahé kamene ako terapia

Čo sa týka farieb, pre kaphu sú najvhodnejšie zahrievajúce farby ako je žltá, oranžová a červená. Najvhodnejšie drahé kamene sú rubín, biely safír a ruženín. Vhodné vône vytvoria esenciálne oleje z eukalyptu, tymiánu, šalvie a jantáru.

Daniela Juričić

Viac o Daniele nájdete na: http://www.ayurdharma.com/sk_o_nas.html



Súvisiace články:

Čo sú váta, pitta a kapha, a ako ich udržať v rovnováhe (časť 1. – Váta) 

Čo sú váta, pitta a kapha, a ako ich udržať v rovnováhe (časť 2. – Pitta)


 

(Prečítané 4 329 krát, 1 dnes)
Tagged with:
 

Comments are closed.